Resepi Butter Chicken Yang Sangat Mudah dan Sedap

'Butter Chicken', nama macam fancy je, macam susah je nak masak, macam leceh. Tapi trust me, SANGAT-SANGAT simple, senang, mudah, cepat dan dah tentu sedap! Hihi

Bahan-bahan:

A:
1- Ayam boneless (potong kecil-kecil)
2- Tepung jagung

B:
1- Butter
2- Susu cair
3- Daun kari
4- Cili api (hiris)
5- Bawang putih (cincang)


Cara masak:

Bahan A (Goreng ayam):

1- Panaskan minyak
2- Dalam mangkuk, letak 2/ 3 sudu tepung jagung + air sedikit demi sedikit, jangan cair sangat. Kemudian letak ayam, letak garam sikit, dan gaul rata. Kemudian goreng.

Ayam + tepung jagung + air sikit + garam


Bahan B (Kuah):

1- Kuali dah panas, letak butter sampai melted, letak bawang putih, cili api dan daun kari- tumis.
2- Dah naik bau, letak susu cair, letak sedikit demi sedikit. Dengan portion yang hakak masak ni, hakak pakai half susu cair dari 1 tin tu.
3- Campak ayam yang dah digoreng tadi. Gaul bagi rata
4- Dah nampak kuah menggelegak sikit, rasa kuah, if kuah rasa ok, tak payah dah letak garam, if kuah kurang rasa, letaklah garam secukup rasa.






















5- *Optional: Kalau nak pekat, tambah tepung jagung sikit pada kuah, kalau nak banyak kuah, tak payah letak tepung jagung, butter chicken hakak ni tak letak tepung jagung sebab hakak suka banyak kuah.
6- Semua rasa ok? Siap!

Senang sangat kan? Good luck trying!





25 comments:

Raydah said...

sedapnya. lama dah x makan butter chicken ni.

jom join n meriahkan segmen GA kt sini

http://www.raydahalhabsyi.com/2017/11/comeback-giveaway-by-raydah-alhabsyi.html

Shahida Dzulkafli said...

Wow.. Mudahnya resepi nie.. Tapi kalau sha suka pekat sikit.. hehehe

Mrs Pip said...

nampak sedap...terus rasa lapar.

Ana Suhana said...

nampak macam sedap ni. boleh cuba nanti ;)

Elih Japahar said...

Wahh! sedap ni. Nak try buat lah nanti.

Julia Tarmidi said...

Salam singgah dan follow sini :)

Jom join GA saya,

http://www.akuseorangtraveler.com/2017/11/give-away-hadiah-misteri-dari-astraveler.html

Shafyqah Azry said...

uish nampak sedap, nak kena cuba ni, lama takmasuk dapur

jemput join ga sha https://shafyqahazahar.blogspot.my/2017/11/giveaway-shfyqhazhr-x-printcious.html

Ana Fatihah said...

Tak pernah makan ayam butter chicken ni. Pernah makan udang je. Tu pun kakak yang masakkan, kita tau masuk mulut je. Haha :p

Raydah said...

sedap gilaaa nmpk. seriousss

atiehilmi dot com said...

nyum.. sedapnya !!!! teringin plak..

Mrs. A said...

Nampak sedap tapi kalau Mrs. A suka yang pekat

Saya Gja said...

tengok resepi memang nampak simple. wajib cuba ni!

Wani Sukarno said...

salam singgah sini, sedapnya lama dah tak buat ni ..

Lulu Matzam said...

nak share nati nak cuba masak yeyyyy

Puan Wawa said...

wahhh, bestnyaaa..")

farhanna jafri said...

wow guna tepung jagung je. okay nanti nak try :D

Hasliynda Umairah said...

sedapnya

aizamia 3 said...

Biasa buat butter prawn.
Lepas ni bolehlah cuba buat butter chicken.. ;)

Azieta Adam said...

woww.. sedapnya. blh nnt cuba msk pkai resepi ni :)

Aqilah Shahirah said...

http://mingyusunbaenim.blogspot.my/2017/11/segment-increase-your-followers.html

Busyra Takiyudin said...

salam kenal. sy singgah dan follow sini :)
sedapnya masakan ni.. berselera!

sharmien said...

butter chicken mmg sedap.lebih2 lagi bila makan waktu nasi panas.yum yum...

MiYOKO SuKi said...

simple n sedap...nk try la nnti..

da follow sis...

✿Cik Cappuccino Latte ✿ said...

Salam perkenalan . ccl singgah dan follow blog ni .

Buttermilk chicken . Feveret CCL nih . Baru petang tadi masak menu ni , CCL lebih sukakan kuahnya pekat2 sikit , time masak kuah letakkan sekeping cheese . Sedap

mamapp said...

Nampak sedap Tu. Boleh Cuba resepi ya nanti