Mana Nak Dapatkan Pelamin Murah Dan Berbaloi?

Pada post lepas hakak dah bantu tentang cara-cara dan proses untuk borang nikah dan borang wali hakim. Hari ni hakak nak bantu kaurang untuk pelamin pulak. 

So, since hakak tak ambil set sekali dengan baju pengantin, mekap & catering (kenapa & mana hakak dapatkan baju pengantin, mekap & catering hakak yang murah pulak? on the next post ok?), hakak ambil pelamin je, mulanya hakak nak pelamin cousin kawan hakak, tapi disebabkan dia buat mini pelamin je which is 10kaki je, kecik sangat untuk dalam dewan, plus, dia dah full book dah pon. LOL

So hakak tanya dia, ada tak contact lain? dia bagi contact 1 butik pengantin ni, kat Shah Alam, tapi dia full book jugak, double LOL. Hakak tanya yang butik ni pulak, ada contact lain tak? Yang harga reasonable. Dia bagi 1 contact ni butik kat Puchong, boleh lah, tak lah jauh dengan Shah Alam pon. 

Hakak terus tak tunggu-tunggu, whatsapp butik kat Puchong tu, tunggu punya tunggu reply dia, sekaliiiii... dapat! Yes! Dia available pada tarikh yang hakak nak tu. Kemain lah happy. Tapi belum 100% happy lagi lah, hakak kena tahu harga yang dia tawarkan, even butik Shah Alam tu kata harga dia ni reasonable, tapi still kena tau lah kan, plus dengan design pelamin dia hakak kenan ke tidak.

Lepas tengok Instagram dia, dengan harga yang ditawarkan, memang murah weh! Tak sampai RM500 pon untuk pelamin 20kaki, kalau nak pelamin mini untuk tunang atau nikah, harga tak sampai RM300 pon! Jimat sangat! Tapi cantik ke? Hakak tahu kaurang mesti nak tengok pelaminnya, ye lah, dengan harga murah macam ni, mesti kaurang fikir macam mana rupa pelaminnya, kan?

RM299 je wehhh. Cantik dan murah!

RM499 je wehhhhh. Lawa sangatttt

Cantik kan? Simple dan cantik. Bagi hakak simple lagi nampak mahal walau harganya tak. Tapi kalau kaurang nak yang mahal sikit, jangan risau, diorang ada design untuk harga RM500 ke atas.


Yang gambar terakhir ni pelamin masa sanding hakak, nak tau harga dia? RM 299 saja tau! Untuk 10kaki punya lah, since hakak dalam dewan, hakak mintak design yang sama untuk 20 kaki, kena tambah RM200, RM 499 saja tau! Simple dan sangat menarik, ramai yang puji dan tanya pasal pelamin ni, lagi terkejut bila hakak sebut harga RM499 saja. Lol

Oh! Sebelum terlupa, kaurang boleh survey lagi di Instagramnya: aydahoney_bridalicious atau whatsapp terus ke 017 630 4131, whatsapp sahaja ye. Diorang ada juga set sekali dengan mekap dan baju pengantin, cantik-cantik juga dan confirm puas hati!

Good luck ok! Ingat, lepas kahwin lagi banyak nak guna duit. Raikan dengan berpada-pada ok?





Bagaimana Menaikkan dan Meletupkan Jualan di Instagram

Sekarang ni, penggunaan Instagram memang tengah hot! Banyak online shop yang mula menjual di Instagram selain Facebook.

Ramai yang mula buat jualan "meletup-letup" kat sana, salah seorang daripadanya, Tuan Nigel Ong. Siapa Nigel Ong? Tak kenal ke? Ish.. sila google sendiri, rajinkan diri ye adik-adikku.

Dulu, beliau banyak jual barang-barang yang diborong dari china secara online di Facebook. Tapi sekarang, banyak jualannya diperolehi dari instagram pulak.

Dalam masa yang sama, ramai juga yang tanya, bagaimana beliau meletupkan jualan produk beliau di instagram?

Untuk memudahkan perkongsian ilmu, maka, beliau telah menulis ebook panduan step-by-step bagaimana beliau menggunakan instagram untuk meletupkan jualan produk-produk beliau!

Hampir 2-3 bulan juga beliau ambil masa untuk siapkan ebook ni, and finally siap!

Dalam ebok ni, beliau menunjukkan step-by-step bagaimana untuk menambahkan bilangan follower di instagram menggunakan teknik yang paling mudah serta bagaimana untuk meningkatkan jualan. Ye lah kan, selain testimoni, sekarang ni prospek lebih pandang pada jumlah followers untuk diorang percaya pada satu-satu instagram tu, dah kalau jumlah followers pon 2-3 kerat je, diorang pandang sebelah mata je lah instagram yuolls, hihi.

Kalau kaurang yang buat bisnes online samada part time atau full time, lebih-lebih lagi menggunakan instagram, hakak sarankan kaurang kaut ilmu dalam e-book ni, seberapa banyak ilmu yang kaurang nak dapat, kaut je selagi mampu, jangan kedekut. Sebab ilmu ni berguna juga untuk kaurang sekarang dan in future tau.

By the way, yang paling best e-book ni, turut disertakan 4 ebook bonus yang sangat menarik! Apa dia? Dapatkan e-book ni, then you'll know.

Kalau kaurang nak tahu detail; testimoni yang pernah baca e-book ni, isi kandungan e-book, dan lain-lain lagi, boleh terus klik link dibawah ok? Ingat, kalau nak berjaya, dengan ilmu, jangan kedekut!
https://www.klikjer.com/members/idevaffiliate.php?id=13994_57_5_15


Cara-Cara dan Proses Untuk Borang Nikah dan Borang Wali Hakim

Alhamdulillah, selesai kedua-dua majlis, it's been few weeks dah after last reception on my husband's side. Challenging juga lah sepanjang preparation majlis. Dari awal persiapan hingga akhir. Tapi for me, challenge we faced not so tough lah kalau nak dibandingkan dengan few people yang lagi tough, alhamdulillah. 

So here i'm gonna share with you guys my experience on handling borang nikah dan wali hakim. As people who know me, tahu yang my dad passed away around 21years ago (rindu sangat), no brothers as kami adik-beradik semua perempuan, and i'm the eldest, atuk belah abah juga passed away long ago, ditambah pula cousin lelaki belah lelaki juga takda. Jadinya, terpaksalah diambil wali hakim, which few procedures kena follow, which it took some time jugak ok. Agak-agak kalau kaurang nak guna wali hakim tapi dalam masa yang singkat nak kahwin, you better think and prepare betul-betul, karang menangis takut tak sempat, haha

Untuk yang asal dari Selangor, borang nikah 2017 boleh diisi terus di web JAIS:

klik link di [SINI]
Nampak dalam bulatan tu, klik Permohonan Perkahwinan Bagi Lelaki/ Perempuan. Hakak of course lah klik Perempuan kan. Lepas klik, web akan ke next page: 

 Scroll bawah dan akan jumpa link yang dalam bulatan di bawah ni:

Klik link merah tu (dalam bulatan), dan akan ke next page:

 Scroll page ke bawah dan jumpa 'Daftar di sini', dalam bulatan nombor 1 di bawah.
Lepas dah daftar, isikan nombor MYKAD kaurang, dan kata laluan, tick 'Daftar ID saya secara automatik' dan klik 'Daftar Masuk'. Kemudian kaurang akan ke page di bawah ni:

Pastikan borang dari lelaki yang sudah di approved dari pejabat daerah agama dah dapat (lelaki kena isi borang 1A- kalau alamat tak sama, dan isi borang 2A, lepas lengkap isi borang dan lengkap dengan segala dokumen sokongan yang diperlukan, lelaki hantar borang dan dokumen ke pejabat agama daerah. Proses untuk borang lelaki ni ambil masa dalam beberapa hari bekerja saja. Lepas dah siap, lelaki bagi borang yang sudah di approved ni kepada perempuan untuk proses seterusnya) 

Untuk perempuan, isi borang:
- 1A (isi kalau alamat rumah yang tinggal sekarang dengan alamat dalam kad pengenalan berbeza), kalau sama, tak perlu isi.
- Borang 2C; borang kebenaran berkahwin bagi perempuan, lepas lengkap isi borang 2C, isi juga borang 2D. 

Kemudian, borang perempuan yang sudah lengkap diisi, beserta dengan dokumen sokongan, dan juga borang lelaki yang sudah di approved tadi hantar ke pegawai pendaftar nikah kat masjid area kaurang untuk pengesahan, kemudian baru dihantar ke pejabat agama daerah. Untuk yang ada wali nasab, proses kaurang selesai disini. Tetapi untuk hakak yang tiada wali nasab ni, ambik masa beberapa minggu juga. Macam mana? ok follow next steps;

Lepas dah hantar kedua-dua borang dan dokumen-dokumen sokongan ke pejabat agama daerah, pejabat agama akan proses (tak sampai 1 jam) dan akan terus suruh kita ke mahkamah syariah untuk proses wali hakim pula, bawa sekali borang-borang tadi tu.

Di mahkamah syariah, kaurang kena isi borang, kena ada tandatangan saksi dan beberapa maklumat saksi, so hakak tak dapatlah book tarikh bicara pada hari tu juga. Bila dah selesai borang tadi dengan maklumat saksi dan beberapa dokumen, pi mahkamah semula buka file untuk kes wali ni, tengok tarikh yang free untuk bicara, kadang-kadang tarikh dah penuh, ramai sangat ada kes untuk dibicarakan atau jadual hakim penuh. Alhamdulillah hari tu hakak dapat dalam 5-6 hari after, tu kira cepat jugaklah tau. Cuak sebab takut tak sempat, haha. 

Pada hari bicara hakak cuak sebab takut hakim tanya macam-macam, padahal bukan buat salah pon, haha. Hakak terlewat datang so hakak jadi orang terakhir dibicarakan, sebelum hakak, turn pasanga-pasangan yang nak cerai punya kes, seriau dengar kes diorang. Yup, semua kes pada hari tu diperdengarkan dalam 1 bilik depan orang-orang lain yang nak dibicarakan juga. Hihi. 

Lepas siap bicara, hakak ingat dah boleh lah ambil dokumen surat wali hari tu juga, sekali kena tunggu dalam 2 minggu! See, nak dapatkan pengesahan untuk wali hakim ni ambil masa tau, so kaurang yang nak guna wali hakim ni jangan tangguh-tangguh ye. 

Lepas dah dapat surat pengesahan wali hakim, bawak semua borang dan dokumen ke pejabat agama daerah semula, dan hantar. Settle! Yay! Dah boleh kahwin!

So, good luck pada bakal-bakal pengantin sekalian alam. Harap bersabarlah dengan segala kerenah nak isi borang ni, hihi.

By the way, sebelum hantar borang, semak dulu betul-betul cukup tak dokumen-dokumen, sijil, etc, yang kena provide. 

Good Luck!








Makan Sedap: Makanan Korea Halal K-Street Cafe

Hai yuolls.

Hari ni hakak nak cerita pasal tempat makan best lagi, as hakak memang foodie orangnya, so bear with me please? By the way, cafe makanan korea ni ialah kedai makanan korea halal yang PALING favorite sekali pada hakak. Tempat yang selalu hakak datang, tapi baru hari ni lah nak update kat blog ni. 

Sebab rasa makanannya memang hampir perfect rasa korea, kalau nak 100% perfect susah lah sebab diorang letak alkohol. Sebab ada few kedai makanan korea yang hakak pi, diorang gabung dengan malaysian taste, contoh macam ramen, kau pi letak mee maggi pulak apahal? Ingat hakak tak tau lah tu. Ramen korea, lebih tebal dan lebih liat tau (hmm, sedapnya). Ada lagi tu, kimchi jjigae dia, dia letak sardin?? The hell, rasa betul taste tu dari tin sardin tau! Terus banned! 

Tambah lagi, owner cafe ni memang orang korea sendiri, co-owner dengan orang islam malaysia sendiri, dan pernah jugak masuk TV, rancangan Jalan-Jalan Cari Makan, lama dah.. Jadi, makanlah tanpa was-was ye. Yakin! 


Menu dan harga. Bagi hakak, harga dia sangat berpatutan. Tempat pon cozy sangat. Boleh duduk atas kerusi, boleh duduk bersila ala-ala korea. Ada wifi, ada power point, so nak duduk situ sehari suntuk pon gasaklah situ. Kalau duduk kat area yang bersila, kalau malas, lepas makan, boleh baring, ada langsir cover lagi, kahkah. 


Menu atas ni Bibimbap (belah kiri yang dalam big bowl tu), selalunya hakak suka order spicy sotong, sotongnya besar-besar, portion pon banyak weh, tak habis kalau makan sorang. Yang lagi satu tu topokki, dalam bahasa english nya dipanggil rice cake, memang bahan yang diguna pon beras. Teksturnya liat-liat, agak-agak kalau gigi kaurang dah tak kuat, silalah kunyah dengan perlahan. Haha. Topokki tu ada banyak cara masak, ada masak dengan ramen, dengan cheese. Rasanya spicy jugak, korean food ma, of course mostly pedas. Yang dalam bekas kecil-kecil tu, side dishes dia, seaweed sup dan kimchi.


Nampak tak betapa besarnya bowl bibimbap ni. Haa kau, tercungap hakak makan. Tapi share lah, pengsan hakak nak habiskan semua. Cara makan bibmbap ni, kaurang kena gaulkan semua bahan yang ada dalam bowl, then makan, sedap amat weh! Rasa pedas dan rasa sikit masam dan manis.


Since hakak selalu datang sini, so ni gambar hari lain, kami order pajeon (korean pancake aka korean pizza) dengan sos dia, kimchi jjigae dan new menu yang bulat-bulat warna putih tu (depan husband), hakak tak ingat nama menu baru tu, tapi yang bulat tu nasi dikepalkan, then ada ayam ada cheese (cheese tarik okeyyy), menu ni spicy juga dan dah tentu sedap gila! Mana taknya, ada nasi, ayam pedas tambah pulak dengan cheese tarik! Peh! A must try menu! Yang piring n mangkuk kecil-kecil tu side dish dia.


Sorry lah, dah nak habis kimchi jjigae ni, baru nak ambik gambar, asalnya memang penuh dengan bahan-bahan dalam ni. Dah kebulur kan, mana nak fikir ambik gambar. 


Ini pulak chicken korean bbq. Favorite hakak, rasa pedas dan crunchy. Must try!

Alamat K-street Cafe ni di SS15 Subang Jaya, kaurang google map je, atau pon landmark nya di kawasan kedai berdepan dengan INTI College dan Taylor's College. Kalau nak datang sini, macam biasa lah, kalau area Subang ni kan, parking agak susah sikit nak dapat. Berkorban lah jalan kaki jauh sikit dari kedai ni, hihi. Selamat mencuba! Harus cuba!


Go try,
No try,
You cry.



Yours Truly,



Beautiful Sky View

Just look at this beautiful sky view, it was stunning!


Taken in Malaysia from Huawei Y6

Makan Sedap: Dessert Makanan Korea

Kemain adik-adik hakak ajak datang sini, katanya sedap dessert diorang buat, dessert makanan korea yang best di area Subang Jaya ni, ada banyak flavour dan tempatnya agak cozy. Actually ada few other tempat korean dessert yang macam tempat yang kitorang nak pergi ni, macam kat IOI mall, Sunway Piramid, and other few places, tapi kawan wani suggest this place sebab katanya much better than Hanbing (selera masing-masing berbeza), dan aisnya tak 'kasar' macam di tempat lain. 



OWL ESPRESSO CAFE tingkat 1 (gambar atas), alamatnya di Menara Rajawali, Jalan SS15/8, Subang Jaya, 47650 Selangor (as stated di resit bawah ni). Hakak nak ingatkan, kalau datang sini, kaurang kena bersabar banyak-banyak lah sebab selalunya area sini memang ramai orang, lagi-lagi adik-adik INTI COLLEGE and few other colleges yang ada area sini, so student ramai, orang-orang yang tinggal kat area sini pon ramai, plus cafe-cafe, restoran-restoran, kedai-kedai makan yang best-best pon banyak kat sini. Make sense lah kan, pandai-pandai lah kaurang cari parking tepi-tepi jalan ke, mana-manalah, kalau nak parking dalam building Menara Rajawali ni pon okay juga, cuma parking terhad lah, sebab tingkat atas tu apartment (atau kondo, not sure) for sure lah residents nya parking situ ye dak?



So, bila dah masuk cafe, terus order kat kaunter, dessert yang 'hot' ialah flavour brownies, matcha green tea and few other flavours, kitorang pilih 2 tu tambah flavour cookies & cream, bubu dan hot chick. Hakak suka style korea yang ni: tak payah terjerit-jerit panggil nombor or whatsoever, just bagi mendalah bulat kat gambar atas ni (hakak still tak tahu nak panggil apa), bila makanan kita dah siap, benda ni akan vibrate, so pergilah ambil order kaurang. So far, few places juga lah dah guna sistem ni, tapi places tu korean restaurant/ cafe. 


Suasana cafe yang cozy, tenang je, kemas dan tak bising.



Dah sampai! Atas ni flavour brownies, Korean panggil dessert ni as bingsu, so it's a brownies bingsu, kami order regular size saja, which boleh share 2-3 orang tau! Worth the price lah gitu. Rasanya sedap gila! Rasa coklat, rasa brownies (sebab ada brownies sekali), tengah makan manis-manis tu, makan sekali dengan almond (kan?), gabungan yang sangat sedap, the crunchiness of the almonds, the sweetness of the chocolate, the coolness of the ice. Aduh,, dah terbayang-bayang dah tengah-tengah menaip ni, benci!


Haruslah hakak feeling habis! Shawl hijau favorite tu dari Hayanuma, best sangat bila pakai dan nampak mahal padahal murah jeWWW.



Atas yang ni pula flavour cookies & cream. Pada yang suka cream, digalakkan sangat order ni, dia punya creamy, sejuk.. sedap!!



Yang atas ni green tea, hakak tak minat sangat macha green tea, tapi yang ni, sumpah sedap! Jangan lupa tuang green tea syrup tu sekali, tuang sikit-sikit bagi semua ais kena ok? Jangan gelojoh! On top of it tu aiskrim green tea, ada red beans jugak, then yang macam ketul-ketul tu hakak tak sure apa, tapi adik hakak suka sangat, dia lah yang habiskan. 



Haaa, yang besar gedabak atas ni Bubu contton candy, adik-adik hakak minat lah, hakak dah tak boleh 'masuk' masa ni sebab bingsu pon dah manis, hakak tak boleh makan manis sekali harung banyak-banyak. Masa diorang makan tu, surprisingly dalam ada bingsu lagi! Tapi mostly letak buah, ais dan macam koktel jugak. Sedap! (Yang ni hakak bedal je sebab tak boleh tahan with the fruits lah!) 


And last but not least, this hot chick (bukan dessert)! Dia letak nasi, cheese sampai tarik-tarik! ayam masak korean style (which I don't know what to call), yang gelap-gelap tu seaweed. Dapat hot chick yang memang hot ni, gaulkan, dan makan! Sedap habaq haang, lagi-lagi makan tengah-tengah still panas tu kan. 

Tu je lah yang kitorang order, kenyang weh! Overall sangat-sangat puas hati. Harga dia untuk hakak sangat berpatutan. 

So,

Go try,
No try,
You cry!


p/s: Please jangan tanya hakak cafe ni halal ke tak. Sebab yelah, hakak memang nak makan haram foods lah kan? 



Cara dulu dan cara sekarang

This blog been in hiatus for so long, sad. 
And now I'm back!

Insyaallah will continue till forever?
heh

Scroll balik previous posts dari awal dulu, tergelak sorang-sorang. 
Dengan short form nya, kecik-besar-kecik-besar hurufnya, post merapu, etc

duh

Malu? 
Yes of course! Terasa budak-budak sangat, tak matang

Padam?
Hell no, takkan padam (kot) post lama, memori ok, boleh buat gelak sorang-sorang



Yours truly,


Mangsa Dipukul Warden Meninggal Dunia

Beberapa hari lepas ada dengar pasal kes adik Mohamad Thaqif Amin Mohd Gaddafi (sedap nama) ni, dipukul oleh warden asrama; asrama tahfiz (?)

Sampaikan kedua belah kaki terpaksa dipotong akibat jangkitan kuman, dipotong hingga paras paha. 
Masih muda, tiada kedua belah kaki.

Sedih

Dan semalam dapat berita Thaqif meninggal dunia.

It's better for him to 'go' than suffer

Innalillah..




Yours Truly,


Makan Sedap: Restoran Nasi Lan Kedah

Dah lama adik hakak ajak makan sini.
Bukannya jauh pon, dekat je dengan rumah. 
Tapi macam biasa lah, selalu attractive places yang dekat-dekat rumah memang akan lambat dijejaki, disinggahi, dilawati lah. 
Heh



Yang kedai atas ni (gambar ehsan dari FB page NLK) di cawangan Alam Avenue Shah Alam, kawasan komersil berdepan dengan JPJ Padang Jawa. Senang je cari sebab JPJ tu landmark, plus sekarang ni pakai google map/ waze je, lagilah mudah nak cari.

Awal pembukaan dulu, satu kedai je yang dibuka (kanan), tapi sejak sambutan sangat-sangat hebat, tu, nampak tu, sampai beratur panjang kauuu.. lagi-lagi kalau lunch hour. 

So, dah adik ajak tambah pulak dengan ramai orang tu, curious jugak lah kan, sedap sangat ke kan? 

Then, here we go..

Atas ni mine, ayam goreng belah 4 & begerdil daging + kuah campur

Atas ni adik hakak punya sotong besar + begedil + kuah campur

Yang buat makanan diorang ni lagi power sebab kuah diorang yang peh! terangkat! Kuah kena campurkan semua, rasa yang complete (for my taste lah), rasa pedas, rasa lemak, cukup buat kaurang rasa nak tambah lagi 1 pinggan. 

Price itself? Don't worry, worth the money! Tak sampai RM20 pon untuk 2 pinggan dengan lauk yang besar-besar tu. 

Go try,
No try,
You cry.



Yours Truly,



Awet Muda

Tahun bertukar tahun.


"Kak, nak beli apa kak?"

"Kak, tumpang tanya.."

"Kak,..."

"Kak,..."


Oh, aku lupa, 'dik' dah kurang TAK releven LANGSUNG sekarang- 2017 

Ditambah dengan muka yang dah kurang TAK nampak kolagennya.

Tak usah nak buat-buat terkejut.

duh



Sedar diri.. minta tolong sedarkan diri sendiri. 

CPR please.

eh


- Cuba teka umur hakak berapa? hiks-





-bertambah umur, mendekat ajal- 


Hello 2017




Hello 2017