Favourite Video-1

::salam readers::


Nothing much to say, just nak upload video favourite ni..

Nak tengok, tengok.
Taknak tengok, tak payahlah click 'play'.
Senangkan?
;p



Abaikan suara latar tu.
Kedengaran gedik semacam, right? HAHA!
Suara aku akan bertukar tune bila dengan jejaka 2 orang ni.
Realitinya, ish, taknak cakap besar lah kan, suara aku merdu je sebenarnya.. =p






p/s: Oh! aku ketandusan idea.. yes! =.='


Sincerely me:

Kenapa?! Kerana Kau Seorang MUSLIM!

::salam readers::


Satu ketika, halaman novel itu kupandang, TERpandang, sejujurnya. Aku jeling, aku capai lalu kuselak dan aku baca tiap baris kata. Isinya terasa mahu kukongsikan bersama.



Kenapa,
seorang Yahudi, dibenarkan menyimpan janggut untuk mengamalkan kepercayaannya,
tetapi,
apabila seorang Islam berbuat demikian atas tujuan yang sama, dia dilabel sebagai pengganas!


Kenapa,
seorang biarawati dibenarkan memakai pakaian yang menutup kepala hingga ke kaki demi kehendak agamanya,
tetapi,
apabila seorang muslimah berbuat demikian atas tujuan yang sama, dia dilabel sebagai manusia yang ditindas!


Kenapa,
apabila seorang wanita barat menghabiskan masa hariannya untuk menguruskan hal rumahtangga dan anak-anak, dia dihormati kerana rela berkorban untuk kesejahteraan keluarga,
tetapi,
apabila seorang wanita Islam berbuat demikian atas tujuan yang sama dan atas kehendak sendiri, mereka berkata,"dia perlu dibebaskan daripada kongkongan tindasan tradisi!".


Kenapa,
mana-mana perempuan dibenarkan menyambung pelajaran hingga ke universiti dan dibenarkan memakai apa sahaja jenis pakaian serta mempunyai hak dan kebebasan,
tetapi,
apabila seorang muslimah memakai hijab, mereka menahannya daripada memasuki universiti.


Kenapa,
apabila seorang kanak-kanak memberi tumpuan terhadap sesuatu perkara, dia dikelaskan sebagai pelajar yang mempunyai potensi,
tetapi,
sebaliknya apabila dia memberi tumpuan terhadap agama Islam, dia dianggap tidak berguna.


Kenapa, 
apabila seorang Kristian atau Yahudi melakukan pembunuhan, agama mereka tidak dikaitkan,
tetapi,
apabila seorang Muslim didakwa atas suatu jenayah, Islamlah yang akan dibicarakan dimahkamah atau dimulut-mulut orang!


Kenapa,
apabila seseorang mengorbankan nyawanya untuk menyelamatkan orang lain, dia dipuja sebagai seorang yang mulia dan dihormati,
tetapi,
apabila seorang Palestin mengorbankan diriya untuk menyelamatkan anaknya daripada dibunuh, tangan adiknya daripada dipatah-patahkan, ibunya daripada diperkosa, rumahnya daripada dimusnahkan dan masjidnya dicerobohi,- dia dilabel sebagai pengganas!


Kenapa,
apabila ada masalah, kita terima apa-apa jalan penyelesaian,
tetapi,
jika jalan penyelesaian itu sudah termaktub dalam Islam, ditolak mentah-mentah, tanpa ada keinginan untuk melihatnya.


Kenapa,
apabila seseorang memandu kereta yang hebat secara ganas, tiada siapa yang meyalahkan kereta itu,
tetapi,
apabila seorang Muslim membuat silap atau memperlakukan orang dengan tidak baik, orang berkata,"Islam itu agama keganasan!".


Kenapa,
tanpa melihat kepada tradisi Islam, orang percaya apa yang akhbar katakan,
tetapi,
tidak sudah-sudah mempersoalkan apa saja kata al-Quran!


Kenapa?
Kenapa mesti diskriminasi?
Alasannya mudah.
Kerana kau seorang MUSLIM!



Selamat membaca dan selamat beramal..
^^




Credit to novel writer Noor Suraya in Kebun Mimpi (Jemari Seni publication) 






p/s: maaf, entri sekadar kopi-dan-pasta, dah seminggu tak menulis (menaip actually); kekok. =.=

Sincerely me:

Turban? Serban? or Urban?

::salam readers::


Aku sebenarnya 'bertarik-tarik tali' nak buat entri ni atau tak. Karang buat, ada yang kata, 'eleh, ko pon pakai hentah hape-hape, nak kata orang', 'hey! u know nothing about fashion, so better shut your mouth!', 'berlagak bagus', 'poyo kau kan?heh!'. Ok fine lah, dialog2 diatas propa je, aku design sendiri. =.='


Tapi! Tak mustahil kalau karang molotkauyanggebu tu nak kata gitu kan?


What ever it is, this is my personal view (view lah sangaaaat..) sahaja.
Chill bibah!










Turban trend. Not my interest (ada orang lain kisah ke kalau kau tak suka pon?!kahkahkah!)
I'm Sorry.. *gaya Amir Raja Lawak*





Nak bergaya? Ya, why not? aku pon suka lilit-lilit shawl!
Tapi..turban style? Hm.. there's something wrong with that style. Don't u think?
Argh! Orang 'buta' fesyen ni manalah nak tahu kan? Ok..



Akhir kata, izinkan aku lari dulu sebelum kena baling dengan kasuttumittinggi kaurang. *lari-macam-lipas-kudung-sambil-angkat-kain*



p/s: Ok, fine, lepas ni kaurang mesti taknak datang sini lagi kan?! Sebab aku condemn turban style. ngeee *big grin*

p/s/s: Lately agak sibuk dengan TRI FA WARDROBE, promotions and so on through FB and blogs. Penat jugak buat dua kerja dalam satu masa ni kan? Takpe.. I AM HAVING FUN WITH TRI FA, ya know?! TIRED YET SATISFIED! Sila-silalah singgah ye.. *wink*




TQ for reading and commenting!
You are my strength, dear readers and commenters! 
xoxo

Sincerely me: