FOLLOWERS

TRY THIS!!

Movie Review: Gifted Hands (Must Watch)

::salam readers::


Aku tengok movie ni beberapa MINGGU lepas. Based on true story rasanya sebab ia biographical movie. Sebenarnya aku nak review movie ni sejurus selepas aku tengok, excited punya pasal lah kan. Tapi, kemalasan punya pasal lah kan, terus tergendala lah kan nak review bagai ni kan. Heh.



yang dok peluk dia tu ialah mak Ben.



Nampak tak caption kat bawah tu?

'HIS MOTHER GAVE HIM THE COURAGE, HIS FAITH HELPED HIM BELIEVE, HIS BRILLIANCE GAVE HIM THE POWER TO CHANGE LIVES'


Kisahnya macam ni *sambil dok bersila*, Cuba Gooding Jr. stars as real-life neurosurgeon Ben Carson in this made-for-TV biographical drama from TNT. Directed by Thomas Carter (Coach Carter), the film reveals Carson's inspiring life story as a poor, inner-city youth who overcame great odds to become one of the world's best surgeons, thanks to the love of his determined single mother (played by Kimberly Elise) and an unswerving Christian faith. 

MySpace


Kisah ni tentang Ben Carson, masa kecik dia agak tak pandai, senang kata, bodoh lah -.-. Dalam kelas, dia selalu dapat markah rendah, rendah-serendah-rendahnya. Selalu kena bahan, kena gelak oleh kawan-kawan sekelas dia sebab selalu dapat markah rendah. Dah cikgu dia sendiri tanya markah setiap test/homework depan-depan students lain, confirm2 lah semua tahu kan.


Ben rasa low gila lah bila kawan2 sekelas dia dok ketawakan dia, dia cakap kat mak dia yang dia tak pandai. Jadi, dari sini, mak dia main peranan tau, mak Ben tak macam mak yang dok tunjal-kepala-anak-kata-tak-guna tu lah. Mak dia main psikologi dalam nak didik anak2 dia, which Ben ada abang sorang. Apa cara yang mak dia guna? kaurang kena tengok sendiri.


You know what, mak dia sendiri tak tahu membaca, bila Ben atau abang dia tanya perkataan yang dorang sendiri tak tahu, mak dia bagi alasan apa tau "Mak tak nampak perkataan tu, cuba Ben sebutkan" lebih kurang ginilah ayatnya, see, nampak tak? bila mak Ben suruh dia sebut, perlahan-lahan dia dapat sebut perkataan tu keseluruhan dengan sendiri.


Mak Ben buat pelbagai kaedah untuk tingkatkan prestasi anak2 dalam pelajaran. Luckily anak2 dia dengar kata. Lama kelamaan, dia makin pandai dengan usaha yang mak dia buat. Bila dah kat high school, dia terpaksa berpindah sekolah sebab biasalah, dulukan ada diskriminasi antara orang kulit hitam dan kulit putih.. Dah masuk ke sekolah baru, perangai dia berubah sikit, melawan mak dan nak mak dia ikut cakap diaaa je, nak itu, bagi, nak ini, bagi, even maknya macam tak berapa ada duit, sebab faktor kawan.


One day, dia dah sedar kesilapan dia, based on what? haaa.. tengok lah ye.. macam mana dia boleh sedar, macam mana dia boleh jadi one of the world's greatest surgeon.. aku dah penat menaip ni, naik cramp dah jemari halus aku ni -.-


Tengok ye, serius seronok! Tapi bagi yang 'hantu' cerita action, thriller, horror etc, yang tak-layan-movie-lembik, silalah abaikan suggestion aku tu ye.
Kalau nak tengok, usahalah cari, download ke, carik dvd ke, sebab aku tengok kat HBO.


Till then, bai!


Oh! lupa, aku suggest ceghita ni sebab ia ada moral value nya yang tersendiri, eceeeeewah! XD


p/s: anak sekarang kalau mak tak bagi tengok tv, kaurang rasa apa tindakbalas depa?
p/s/s: masing-masing dok review Harry Potter, mentang-mentang aku belum tengok lagi. MySpace-.-




Sincerely me:

33 si penari jari menaip kata sendiri:

fara anak abah said...

jom join cntest
http://vogue-kiwi.blogspot.com/2011/07/contest-saya-suka-dan-saya-komen.html

IMANSHAH said...

kita dah 2 kali tengok HP dalam masa 3 hari

aleen aiden said...

seriyes xpnah dgr pasal citer nih.hu3

Prince Halilintar said...

dari cerita tuan blog sgt menarik jln cite ni..nnt nk try download cite ni la..hehe

Cinderella said...

menarik cerita ni..huhu..tapi syg xda hbo la kat rumah =.="...

kalau tengok cerita yg macam ni boleh la tingkat kerajinan belajr lepas ni..hehe

kyo_9 said...

currently downloading..
huhu..
thanks!

h A n Y S said...

fara anak abah,

insyaallah..thanks for inviting.. =)

h A n Y S said...

IMANSHAH,

jangan nak buat kita jeles kat sini ye! *cekak pinggang*




ayat macam mengada x?haha! XD

h A n Y S said...

aleen aiden,

ang semedang x penah dengar kan? HAHA! ;p

h A n Y S said...

Prince Halilintar,


jangan try! download je tros! haha! ;p

lepas tgk, bg komen plak ea? nak tau pendapat ang plak.. ;D

h A n Y S said...

Cinderella,


yeah! boleh motivate students! hehe.. download, kan boleh..? tp kalau guna brodband leceh sket kot..lembab kan..?hehe

h A n Y S said...

kyo_9,


and dont forget to leave ur comment after watching ok?
nak tau ur view jugak.. =)

Nizam Ijam said...

ni rasa nak tengok jugak nie :)


” Nizam Ijam Dot Com”

alif haris said...

wah minat ye cerita mcm ni ..
tp alif tak penah dgr cerita ni huhu

Eyra Rizal: Your MUA said...

ADE LAGI BEBERAPA DATE AND TEMPAT KOSONG UTK RAMADAN PROMO MAKEUP CLASS DI SHAH ALAM!! SESUAI UTK SESIAPA YANG NAK MELARAM TIME RAYA NANTI! BELAJAR TEKNIK2 MAKEUP YANG SIMPLE , TAPI GLAM TIME RAYA NANTI!
HARGA BIASA: RM150-RM200
SKRG HANYA RM95 SHJ!!!
time: 10:30-3:30pm
WEEKDAYS: 2/8, 4/8,9/8,11/8,16/8,18/8,23/8,25​/8
WEEKENDS: 30/7,31/7,13/8,14/8,20/8,21/8
SMS TO 016-2128740

Truely Aimie Diyanna Benignant said...

wahh ade komen kat ats pasal promo class mekap.. hgaha

btw,
boleh aimie mntak tlg untuk komen entry ni x? http://imedianna.blogspot.com/2011/07/saya-bertudung-dan-saya-sangat-pretty.html

GA ni memerlukan komen terbanyak utk jadi pemenang. So, tlgla bantu saya :) tq sgt2

h A n Y S said...

Nizam Ijam,

tgk2~! XD

h A n Y S said...

alif haris,

TERminat sbb menarik, mmg x pnah dgr pon, cite mcm ni x femes..eceeeh..haha

h A n Y S said...

Eyra Rizal: Your MUA,


Dear, entri ni xde kaitan dgn mekap..entri mekap kat bawah..ngiahaha


p/s: ni blh dikira komen spam ni yang..careful.. =)

Tapak Kaki said...

aku rasa nak guna pakai kaedah mak ben ngajar anak-anak dia.hehe.. nak pergi tengok kat panggung memang tak lah.. kena download secara haram la nampaknya cerita ni.haha

h A n Y S said...

Truely Aimie Diyanna Benignant,


rasanya dah komen, fine, komen lg skali sbb x brape ingat..

h A n Y S said...

Tapak Kaki,

kat panggung mana lah ada yang..haha
download je,tak haram..HAHAHA ;p

kawen le cpat, blh guna pakai kaedah mak si ben ni ha..;p

IMANSHAH said...

kawan saya yang buat..tapi mudahnya. Hanys masuk je

http://www.netkl.com/

then contact depa..senang je

touya said...

ko nie alang-alang beritahu jer apa yang berlaku semua ... malas nak tengok lalalala

iPai said...

cerita cam gini memang saya suka tgk .. nak kene try cari ni .. thanx

iPai said...

dulu penah datang komen sini .. nak bgtau, tp takut ..

hari ni cam berani skit nak bgtau ..

bibir awak cantik .. ting .. taaa

h A n Y S said...

IMANSHAH,

sy dah tukar dah! thanks btw, cikgu! XD

h A n Y S said...

touya,


ko ni alang2 dah baca tengok je lah teros..pi download laa..malas nak bitau teros..lalalalalalalallaaaaaa~
;p
;p

h A n Y S said...

iPai,


tengok2! dah tgk komen ea.. =)


erk?! errrr... thanks =)

Tapak Kaki said...

apsal tak da kat panggung? aku ingat semua movie tayang kat panggung.hehehe

h A n Y S said...

tapak kaki,


ntah, sbb movie ni dah berkurun kot..or sebab movie ni spesel kot..HAHAHA

iPai said...

sama2 .. napa tukar gambar lain plak ..

h A n Y S said...

iPai,

haha,tak assume pon ada org nak cakap cantik, so tukarlah, segan ah, HEHEHE

Related Posts with Thumbnails