FOLLOWERS

TRY THIS!!

Antara Kesilapan Dalam Bersolek.

::salam readers::


Oh! Tajuk entri nampak macam aku ni 'kaki' make-up lah kan. Nak bagi tips atau nasihat bagai. Bukan, bukan, aku bukanlah 'kaki', aku 'tangan' je. -.-'


Aku TERbaca perihal ni pon dari majalah adik aku punya. Aku ulang, TERbaca ye, TER! TERbaca. ulang lagi sekali, TERbaca. Ok! ok! fineeee..! memang nak baca pon! -.-
Jadinya, nak share sikit lah ye.


1- Maskara

Kesilapan: sapu terlampau banyak. Jika comot, sangat mencacatkan penampilan.
Kata aku: kau sapu banyak2 kat bulu mata tu sampai melekat semua bulu mata. Barulah unik, plus, ada fungsi! Macam awning rumah. haha!

Wow! unik! boleh I jadi Lidi Gagap Malaysia. =))


2- Pembayang mata

Kesilapan: minta pendapat rakan2 jika pembayang mata yang digunakan terlalu banyak atau terlalu terang.
Kata aku: pakai pembayang mata warna pelangi, dipadankan dengan baju dan seluar warna pelangi. Wah! awak nampak pelangi hari ni! =.=

"U..U tengok pembayang mata I ni, cantik tak?I tengah buat experiment pembayang mata ni..cantik kan?!cantik kan?! say yes pleaseeeee..." kata bapok ni sambil hentak2 kaki dengan manja dan geleng2 badan. Ala, comel lah teWW..


4- Kening

Kesilapan: mungkin terlebih membuang bulu kening atau berselerak.
Kata aku: kening aku paling lawa antara kaurang! BHAHAHAHA! =.=

errr..tengok macam 2 ekor cacing dok syok posing kat atas mata tu. 



5- Penggaris bibir

Kesilapan: kerap memilih penggaris bibir yang berlawanan warna dengan gincu bibir.
Kata aku: leceh aih nak garis2 bibir ni. Pembaris stationery adik aku lurus, beber aku bengkang-bengkok. See how leceh it is? haih

Senang kau nak betulkan tudung kalau member sebelah kau make-up beber dia macam ni. 



5-Foundation

Kesilapan: bedak serbuk mahupun cecair sepatutnya menyerlahkan dan menyamaratakan ton warna kulit dan bukan semata-mata menutupi cela dan disebabkan itu, kaurang akan kelihatan seperti memakai topeng. Leher perlu disapukan juga supaya perbezaan ton warna kulit muka dan leher tidak begitu ketara.
Kata aku: aku pernah pakai sekali, dan cukuplah sekali tu aje, GHIMAS den ekau tau?!

*pengsan* - sebab terkejot mak, nok! *tangan didada*


Itu aje lah ye.
Kesimpulannya, ghimas lah make-up lebih2, kau tak ghimas ke?! =D
Tapi, kalau untuk occasion tertentu, bersolek lah sikit, bagi nampak segar sikit muka ang..sikit pon ok. =)


Gambar2 dari GOOGLE.


Ghimas = rimas






p/s: sekadar eye-liner (kalau rajin) dan lipbalm sudah memadai. =)
p/s/s: Maaf kalau TERkasar bahasa ya buk. MySpace



Sincerely me:

43 si penari jari menaip kata sendiri:

iwan_dextrous said...

ngeri je den tgok..

IMANSHAH said...

wah mampu kau bersolek noks?? huahua

solek tu sikit2 udah le

vampire's lovex said...

tak payah nak mekap lebih2 sgt la kan... nipis2 suda,yg mna perlu je..

yg kening dgn bulu mata tu mcm hape je hahahaha

Si DauN CeRi said...

make up? sy minat make up, barang selalu jugak beli, tapi pakai nya tu la yg jarang sgt.. ha3


suke tengok tutorial make up kat utube. tp pakai kat umah je.. bile kua, rasa mcm leceh plak pki make up ni, nti nak solat kena bersihkan dulu sume.. nice tips though~

delarocha said...

jangan terlalu tebal make up nye ... hilang natural beauty nanti :-)

HaNa Hani said...

makeup bnyak2 rimas je kan
simple2 suda
^_^

echaRierie said...

HAHAHAHAHA !
tgk pic tue klaka sgt..
eh..sy pun bkn "tgn" mekap..hehe :D

Wanie said...

yang mascara tu mmg xleh belah la..huhu
geli kot..

Illiana Hidayah said...

umagggaaiiii...gambo make up..! ahaha.. style ah! blh jadik lidi gagap sebenar!

Shiqeen said...

err? haha. byk macam mekap. natural sudah..

tomato said...

hihi betol3 mekap rimas gak kekadang .. klu ada function takpe la :)

iPai said...

bulu mata lidi gagap tuh unik r .. dasat .. uhuhuh


make up biasa2 pun ok .. bg kurangkan kusam je ..

aleen aiden said...

yeah,aku paling menyampah skali klo org pakai eyeshadow berlebih2.kaler plak nak ngeri terang2 kan.eee.hahah

h A n Y S said...

iwan_dextrous,

yg gambar last tu PALING ngeri kot, HAHA

h A n Y S said...

IMANSHAH,

mak tak mampu lah nok..ghimas mak, nok..HAHAHA

h A n Y S said...

vampire's lovex,


tau takpe..yg kening tak boleh blah tu! hahahaha

h A n Y S said...

Si DauN CeRi,


kalau dah jarang pakai, slalu pulak beli, tak membazir ke...?hehe...

tau xpe..leceh kan.. =)

h A n Y S said...

delarocha,


stuju jugak..tp ada jugak yg mmg dah cntik slalu mekap, still nmpak natural beauty nya..ye lah, org cantik kan..haha

h A n Y S said...

HaNa Hani,


yeah! high five sket! XD

h A n Y S said...

echaRierie,


hehe..gali kat google..sy pon bukan 'kaki' maupun 'tangan'.. =)

h A n Y S said...

Wanie,


haha! tau x pe! XD

h A n Y S said...

Illiana Hidayah,


ouh..kalau nak jadi lidi gagap sebenar, bia dia sndri je lah yg jd.. tak sanggop den, hahaha

h A n Y S said...

Shiqeen,


simple n mudah kan? hehe

h A n Y S said...

tomato,


yup! stuju! XD

h A n Y S said...

iPai,


nak ke? try ah buat! hahaha!

simple suda.. ;D

h A n Y S said...

aleen aiden,


pastu pulak kau nak kena becakap ngan dia, pandang dia pulak kan, rasa silaaaaaau je mata tu ye? HAHAHA

Elih Japahar said...

sy pun TERbaca jugak ni..maka tak TERtahan nak bagi komen, TERlebih sudah! hahaha...

Miss S said...

Mekap tebal menakutkan nampak tak ori terutamanya pada bulu mata...Natural is beauty :)

Hanis Azla said...

teringin nak pakai maskara & celak.. tp kalu pakai sure comt sbb tak reti.. he..he..

NOOR FATIN said...

saya cuma pakai bedak dan lipstik je. lain2 tu belum ada lagi. hik3

EZAN IDMA said...

menakutkan haha

soooooour said...

<-----pernah belajar make up....maskulin kan???hahaha

h A n Y S said...

Elih Japahar,

apa yg terlebih sudah? komen pendek je tu.. haha

h A n Y S said...

Miss S,

ha'ah, menakotkan! haha!

h A n Y S said...

Hanis Azla,

sy pon penah comot kak..hehe

h A n Y S said...

NOOR FATIN,

ouh..sy c boleh pakai bedak, panas rasa..mest cepat2 padamkan balik kalau guna.. =D

h A n Y S said...

EZAN IDMA,

yg mana 1 yg menakotkan? hehe

Tapak Kaki said...

geli amat aku tengok bulu mata macam tu...naik gatal mata aku.huhu

h A n Y S said...

Tapak Kaki,

haha! aku pon weh! masa nak upload tu, rasa nak ramas2 je bulu mata tu, gelik! (hambek! sampai nak meramas, HAHA)

sha my heart said...

nice tips ni.. mekap tebal2 kang sekali muka macam beruk sb tebal sangat. haha~

h A n Y s said...

@sha my heart

hehe..ni pon pinjam tips kat majalah~ ;p

hazanis said...

hahaha terbaik la entry nie....

ngee teruja terus follow...^^

h A n Y s said...

@hazanis

heh heh heh.. Terima Kasih.. ;)

Related Posts with Thumbnails