FOLLOWERS

TRY THIS!!

Tudung dan Wanita

::Salam readers::

Pekabo? Sihat?
Sebelum tu, klik sini dulu. lalala~ =P
Well, seperti apa yang aku gebang sebelum INI. Membuatkan aku teringat masa mula-mula aku bertudung dulu.  MySpace
Kenapa tiba-tiba teringat? Sebab ada 1, 2 situasi yang agak mencuit hati aku bila dikenang balik. Tapi, boleh pulak tiba2 kan? haha! welllllll...


Masa aku kocik dulu, meaning masa tadika lah..aku belum lagi diajar untuk bertudung. Masa zaman 1990's dulu budak2 tak berapa ramai yang bertudung kan? Kalau sekarang..haaaa..kocik2 lagi dah diajo bertudung. Indeed, tadika lebih kearah keislaman pon banyak kan sekarang? contoh yang ada kat tempat aku ni; PASTI AZZAHRAH. Weh, comel gilak aku tengok bebudak kecik ni bertudung! Rasa nak ganyang2, geget2(gigit) je! Siyes! Eh! *gigit jari* over~! =P
Aku ingat lagi, masa aku kat tadika KEMAS dulu, mak aku suka benau ikat rambut aku yang panjang mengurai macam pontianak tu kemas2 and ikat cantik2. Sampaikan cikgu tadika tu dok puuuuuuuuuuuuuuuuuji aku punya rambut tiiiiiiiiiiiap hari. LALALA~MySpace


Then, masuk darjah 1, arwah abah ajak kami pindah semula ke Simpang Pulai, Ipoh (kampung arwah). Bila dok sana, aku disekolahkan kat SRK Marian Convent, Ipoh, seingat aku kat area Tambun Inn, ea? MySpaceheh heh~ lupaaa.. *sengih tunjuk gigi* Kalau dah sekolah kat sekolah yang ala-ala omputih tu, opkos mostly seragam sekolah yang bebudak guna (masa tu) pon ala-ala omputih gak. Pakai apa? opkos pakai skirt instead of baju kurung.
Seksi dan seksa tak I dulu? Seksi kaaannn..I likeee..*sila lempang smoothly* Indeed, hari Jumaat je pakai baju kurung. HE HE HE.


Skirt seragam sekolah macam model no.2 dari kanan tu. Baju seragam je sama ye! Jangan nak lebih2! aku tembak kang! =P


Then, masa aku darjah 2 (seingat aku dalam pertengahan tahun), aku pindah semula ke Selangor, duduk kat Padang Jawa ni sebab arwah dah tiada. Kalau dah pindah, sekolah pon bertukar lah kan. Aku disekolahkan pulak kat SK Padang Jawa. Masa first day kat sekolah, aku dah pakai skirt macam aku pakai kat convent dulu. HEHE! adakah ni salah mak aku? taaak..aku yang mengada nak skirt. EKEKE~ =P


So, masa hari yang keberapa entah (tak hingat), aku tengah duduk2 kat tempat aku. Then entah macam mana, aku terpandang sorang mamat sekelas ni. Dia duduk selang berapa baris entah dari aku, plus dia duduk bertentang ngan aku. Then, entah bila aku terpandang dia. Masa aku terpandang dia tu, aku nampak dia ketawa ngan member depan dia tu then dia tunduk gaya mengintai kat skirt aku ni ok! *entah berapa banyak entah ni oi!* Macam mana aku boleh sure dia ngintai aku? SEEEEBAAAB, masa dia NAK ngintai dan LEPAS ngintai tu, dia pandang aku! kuang ajaq tak kuang ajaq?! Rasa nak geget2 (gigit) dia masa tu! Eh! tak boleh, tak sedap! *geleng2* huh! Aku still hingat lagi weh wajah kacak persona dia tuh! (FYI, semua bebudak perempuan melayu kat sekolah tu pakai baju kurung and tudung, so, maybe sebab tu dia jakun sikit kot. HAHA!)

Kalau kat Malaysia suruh budak sekolah pakai seragam sekolah (skirt) macam ni kau rasa macam mana? HAHA!
Thank god tak! GILAK!



Lepas kejadian yang dah meruntun lalu merobek jiwa, maruah dan dara kesucianku *eceh* tu, balik ghumah (rumah) terus aku merengek mengada nak pakai baju kurung jugak! Nasib baik lah ada baju kurung yang aku pakai hari Jumaat tu kan. Kalau tak, jenuh oi mak aku nak mencari baju kurung semata-mata nak melayan kerenah ala-ala manja mengada menggoda aku ni.
Alaaa..anak first..kenalah manja sikit... tak banyak poooon.. sikiiiit je... MySpace


Since then, aku pakai lah baju kurung setiap hari. Bila dah lama sekolah kat sana, aku mula teringin pulak nak pakai tudung kat sekolah maybe sebab terikut kawan. Lagipon, masa sekolah rendah kebangsaan tu, waktu petangnya aku sekolah agama pulak. Tu sebab kot aku teringin nak bertudung pi sekolah. HEH HEH. ermmm.. cemana ke gayanya ea budak baru nak belajo pakai tudung? boleh kaurang imagine tak? frankly speaking, memang CUN! MANTOP! JELITA! AYU! perggghhhh! boleh pengsan tengok kot! haha!

Sebelum tu, untuk next 'paraghraph', I nak bitau kat U, kalau U shayang I, U jangan gelak ok!
Promish?! *muka ala-ala manja*

Promish first.. *muka gedik nak mintak kena geget*




Ok, I trust U..
Jangan gelak ok..



gaya tudung aku dulu. Newbie lah katakan..HAHA!
See! I tau U gelaaaaak~! *meraung dan menangis dengan manjanya*

HAHA!


Mulut aku dalam gambo tu kena 'plaster' kejap sebab tunjuk aksi terlarang. HAHA!

Ce bandingkan dengan yang ni,

Perghhh! dah majuuuuuu seyhhhhhh! HA HA HA

Ok, back to the future, eh?! ok, sambung2..
Then, bila masuk sekolah menengah, aku rapat lah dengan minah sorang ni. Minah ni punya influence, pergh! memang terbaik! Dia ajak aku takyah pakai tudung, dia ajar aku pakai short pants. Terbaik kan?! =.='
Dah iman aku masa tu pon ala-nak-tak-nak je, so mulalah, keluar tak pakai tudung..hamboii..galak naa.. Aku suruh mak aku potong rambut aku pendek, (mak aku pon turut je lah, sebab dia pon rimaih tengok rambut aku panjang. haha!)  konon nak berlagak ala-ala budak tomboy ah tu kan. *muntah hijo+coklat*<-- yewwww~!! Then, gaya jalan pon ala-ala terhinjoooot-hinjot! *pengsan* nak dijadikan cite pulak, mak aku memang TERpotong rambut aku ala-ala lelaki. Lagi lah bangga aku masa tuh! *sila geleng kepala sambil picit2 urut2 dahi anda*.

And one day, aku ngan minah tu nak pi lah ke pondok telefon yang berdekatan ngan rumah kitorang tu (rumah kitorang saling dekat-mendekati =.=') Masa dah nak sampai ke pondok telefon tu, tiba2 aku terpandang seorang jejaka yang errrr.. boleh kira kacak sikit ah, merenung aku ngan pandangan yang memukau! Wah! ada jejaka yang errr..boleh-kira-kacak-sikit-ah nak ngorat aku. Tapiii..errrr..asal macam kenal sangat ghupa dia ni?!!

Memang patut kenal! USTAZ sekolah rendah aku aku ghupanya!
Hambik kau! Dengan rambut ala-tomboy nya, dengan jalan terhinjooooot-hinjot ala-konon-tomboy nya,  dengan short pant ala budak hiphop nye *HAHAHA! rasa macam tak percaya yang that was me!*, aku berkeadaan macam tu berdepan dengan ustaz aku yang paling dia-kenal-aku-dalam-kelas. Tetiba aku terpikir, kan best kalau jadi unknown dalam kelas..hik hik.


Bila dia jegil kan mata dia tu, aduuuuh, menusuk dikalbu! TAKOT oi! HA HA HA! Apa boleh buat, aku sengih je lah.. HIK HIK.

*rasa macam panjang pulak entri aku kali ni?* MySpace


Lepas kejadian tu, aku berubah? Hell no~ degil ni, telinga capang sebelah. haha!
Then, entah bila, kakak ustaz tu nak kahwin. Kakaknya pon ustazah kitorang gak, so kira kami ni saling kenal-mengenali, sayang-menyayangi, cinta-mencintai lah. =.='
Bila ustazah ni nak kahwin, dia mintak tolong aku, member aku and beberapa orang antara kami ni join jadi penanggah dia masa sanding. *muka bangga sebab terpilih even jadi penanggah je* hihi. Masa kat kampungnya tu aku jadi baik sikiiit ah. hihi
Entah macam mana, balik dari kampungnya tu, aku totally berubah, tak macam sebelum tu. Alhamdulillah still sampai sekarang.. =)


ok, dah lah, tu je ye. Ponat lah kaurang membaca entri ni, kesian kaurang.. *eceeeeh..padahal suka kalau kaurang baca sampai licin!* hik hik
Lagipon, ponat lah den naip nyo. haha!

Oh! sebelum tu, kepada kaurang yang rasa kaurang agak-pandailah-konon (haha!) =P,
Ce teka siapa kat bawah ni:


masa ni dia dah ramping sikit, sebelum nya, pergh! montok habis! siap pakai skirt atas lutut! tapi malanggg..gambo dah ilanggg! T__T




p/s: sedih bila ramai yang underestimate girls yang pakai shawl just because cara pemakaian most of them tak menutup dada. Wahai sayanggg.. saya HANTU shawl juga, tapi saya AKAN sedaya upaya menutup apa yang perlu ditutup. Janganlah macam "disebabkan nila setitik, habis tak sodap ayaq hot coklat sejag" *hambik kau..guna hot coklat gituuuu* HA HA HA! eh silap, kena serius! *muka serius* I sedih niii..I sedihhhh..meh la pujok I.. *ayat desperate gilak! HA HA HA!* eh! silap lagi! kena serius! *muka serius sambil kerut dahi * 

p/s-p/s: tetiba selongkar gambo2 lama ni apa cer kau? =P 

p/s-p/s-p/s: tajuk entri agak skema berbanding isinya. heh heh~ =P


TQ for reading and commenting!
xoxo
:-*



Sincerely me:

38 si penari jari menaip kata sendiri:

adol ihsan said...

Salam..

Haha.. kenangan dulu2.. mane boleh lupe,,

yang penting lepas ni kena tutup aurat,,

WAJIB !!

:)

LeEmoNiss said...

amBoehhhh..segak eyhhhhh..:)

nurkaloi said...

hahaha kaloi skrg ni pun kekadang pkai tudung selebet gak
ngehehehehehe

nub said...

hy cik tomboy. harhar.

bagus2. kekalkan meyh...

sherah said...

pergh enrty pajang gila Xd brape tahun taip ni :P

u comel gile dulu namapak selekop camtu haha same lah kite time dulu2 XD

h A n Y S said...

adol ihsan ,

errr..mmg dah tutop kot.. @.@

h A n Y S said...

LeEmoNiss,

tang mana yg segak tu? heh heh heh~;p

h A n Y S said...

nurkaloi,

same leeerrrr..
hehe
;D

h A n Y S said...

nub,

hish! tak suka lah tomboy, tu duluuu punye cite,hahaha

tQ~;D

h A n Y S said...

sherah,

hmm..ikot kiraan trigonometri, ambik masa dalam 3 tahun jugak lah, ngeh ngeh ngeh~;p

comel ea? hahaha~ ;p

six.september said...

aku tau. ni mesti gian nak menaip sebab lama tak update belog. bhaha.

aku stat pakai tudung time darjah 5, sebab bekrenan kat sorang budak pakai songkok. gila. niat tak betoi. kahkahkah.

asybedazzle said...

berbeza betul gmba antara yang first( tua) second(masa kecik) dgn yg last(wah!) hahaha

Hanis Azla said...

yg wajib kita tunaikan secara ikhlas.. betul tak hanys....

pipoq said...

zaman dulu je marian convent gitu..sekarang ni ramai gak dah yang pakai seragam baju kurung dan bertudung..

man yusoef said...

alo comelnye gambr ko time dulu2...letak la bnyk lagi...ok aku tak hipokrit..aku mmg gelak tengok gmbr yg time ko muda mudi tu...tp skrg...fuuyooo...haha

melle amir said...

gambar tu, perghh, lipsetik merah

IMANSHAH said...

saya tahu sekolah marian convent tu, dekat kubur cina mei

NOOR FATIN said...

haaha sama la saya dulu. pakai tudung mcm tu gak. sebijik!!

zaman dah berubah kan. mcm2 fesyen skrg. hik3

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE said...

hphohohoho beza jauh gilos dulu ngan sekarang...

Almade Nespesor said...

xde rase2..nk jadi tomboi balik ke??
hik2.. **gurau pagih***

Solihin Zubir said...

suka jugak tgok budak2 kecik pkai tudung.. comey gla.. heheheh...

errr... mcm yuna la skang... ;-p

Amirul (aremierulez) said...

ok. gambar orang tua pakai baju sekolah tu membunuh selera aku nak makan. hahahaha!

ada satu lagi tadika yang ke arah keislaman, Genius Aulad. anak sedara balajar kat situ jugak

Cik Nathrah said...

hehe. baguslah dah berubah. biasalah remaja kan, baru nak up tu suke ikot kawan. ade la tu hikmah jumpe ustaz tu. keep it up :) tp siyes tergelak tgk pic yg first tu. hahahaha

h A n Y S said...

six.september,

*clap2* pandaaaaaiiii..anak sapaaa lah niii...hahaha

ntah2, bdk pakai songkok tu pon niat x btl..haha~

h A n Y S said...

asybedazzle,

erk, gamba yg first? mesti lah bezaaa~ sbb that wasnt meeeee... T___T
;p

h A n Y S said...

Hanis Azla,

betul2..and thats y still sampai sekarang, alhamdulillah..;)

h A n Y S said...

pipoq,

yup, dlu n skang lain kan.. ;)

h A n Y S said...

man yusoef,

ok, aku suka kau puji tu, sbb aku pon dok puji baby 'tu', wakakaka~ ;p ko sorg je nak lagi, org lain entah2 x nak dah, kang ko sorg je yg tgk, org lain x msk blog aku plak, jatoh ah traffic aku nant..haha! *kidding* nant rajin meng'upload' aku ltak ok.. ;D *muka excited* ;p

hahaha~kau hingat aku x tegelak?? aku dok pusing pikir 33 kali tau, nak upload gamba tu kat sni o not. alih2 upload je tp kne ttp mulot tu la sbb kalau + mulot tu, for sure maluuuuuuuuuuu deeerrrrr..hahaha
skang? ehem2~ *angkat kening kanan*
heh heh~
;p

h A n Y S said...

melle amir,

heh heh *malu* ekceli, dah lap dah masa tu, *maluu*

h A n Y S said...

IMANSHAH,

yeah2! btl2! *muka excited*
dlu bookshop nye jauh nuuuun kat ujong padang btl2 tepi jerat cina tu, wonder mcm mana org jaga bookshop tu jga sorg2..(wonder masa kecik la..) heh heh~
;p

h A n Y S said...

NOOR FATIN,

haha, stail dolu2..
skang stail pon dah brubah..
;D

h A n Y S said...

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE,

haha~dolu kecik, skang dah besoooo..
hee..;D

h A n Y S said...

Almade Nespesor,

gilak apaaa..kang x pasai2 x kaweennnn...hahahaaaa~;p

h A n Y S said...

Solihin Zubir,

comel kan?! hehe..
tu gambo dr sudut tpi je..kalu dpan xde lah stail yuna pon..heh heh~;p

h A n Y S said...

Amirul (aremierulez),

haha! tau xpeee..tapi comel plak depaa..hahaha
ha'ahh..ada2..rasanya nampak kat seksyn 13 kot..rasanya lahh..;D

h A n Y S said...

Cik Nathrah,

first yg org2 tua pakai baju skolah tu ea?haha
;D

BaiZuRa BaHaRi said...

skang da cun-melecung :D dulo2 comel je. HAHA. besar eh mata. :)

h A n Y S said...

Bai,

Cun la sangat..haha

Related Posts with Thumbnails