Proton? Perodua? Toyota? Honda? hmmm...

::salam readers::

Ni semalam punya cerita. Fine..dah masam dah cerita ni, tapi baru semalam, tak sempat masam lagi kot.

Alkisah, si A berbalas mesej dengan si B pasal kereta, sebab si B nak 'angkat' kereta honda or toyota, yang second hand. si A inform lah kat B pasal info2 yang dia boleh dapat untuk dapatkan kereta pujaan malaya beliau. Then, A kata, angkat lah kereta malaysia, first hand. tapi B denied. tak minat katanya.. then tiba2, katanya nak tukar angin pulak, eyh? mana 1 ni..? haha..  ;)


Ok, ulasan aku:
Kenapa ye taknak kereta buatan Malaysia? Tak berkualiti sangat ke? Design tak cantik sangat ke? Specification tak superb sangat ke?

Bagi aku lah, i repeat, bagi aku, memandangkan B is a fresh graduate, baru grad dan baru kerja, prefer 'angkat' lah kereta buatan Malaysia, viva boleh, saga baru boleh, myvi boleh..tak mahal sangat bayaran bulanannya pon..

Bukan apa..banyak lagi perkara lain yang perlu diutamakan, wahai B. Awak lelaki, ha, nak kena save duit untuk kahwin esok lusa, kang bini ang mintak deposit tinggi2 macam mane? haha, nak beli rumah, nak bagi duit pada parents, duit saving kalau sakit, etc.

Secondly, memandangkan aku ada pengalaman guna kereta second hand, aku harap janganlah guna kereta second hand.. first hand is better. Sebab, as far as i've used my budak itam, ada je sakitnya. Sikit2 masuk klinik, sikit2 masuk klinik, sampai duit yang aku save untuk konvo dah shot. Sakit beb, latest, aku baiki air-cond budak itam, hampir a thousand, i spent on it, can u believe that?!. *sigh*

Maybe lah ada kereta second yang ok, yang elok, tapi untuk long term, ouh, banyak duit nak keluar untuk maintenance bagai kot..

copy from google.
tiba2 eh? no payslip pon boleh? 

Jadi, apa pendapat anda, anda dan anda2 pulak?
Pendapat anda ni boleh lah aku salurkan pada B.
Btw, terima kasih kerana mengomen! sayanggggg anda! siyes weh! tak tipu! ;p




Tapi budak itam aku dari overseas punya olang! how? haha.. itu bukan aku yang beli.. lalala~ ;p




33 comments:

Chaoi said...

budak hitam tu kete wira ker?

mia said...

hehe, nice entry..bgi saya skrg ni, better amek kete yang save minyak...beli kete mahal kemain pon, but hari3 nak kene minyak puluh3 hengget, rase xbest mesti dtg..so, nk elak rse xbest bile guna kete yg kite da bli, pilihla yg save mnyak..contoh terbaek..myvi..hohoh

ZWAN SABRI said...

Btol tu btol..
Sokonglah barangan buatan Malaysia..
Proton ngan Perodua pown dah masok banyak negarala...
sedangkan negara luar pown boleh terima kereta buatan negara kita, awat kita x boleyh terima buatan daripada negara kita sendiri? huhu..

Si Bunga said...

hurm... kalau fresh graduate mcm aku nie aku amik kete malaysia. gaji pon ciput jer.. mampu pakai malaysia nyer kete.. lain la kalau B tuh fresh graduate but dpt gaji besar2 sedap2 tuh myb dier sanggup la kot nak angkat kete luar malaysia..
but.. utk jangka masa pjg kene buat kira2 betoi2 la before nk amik kete nie.. huhu.. kene kira gak mkn minum kete tuh.. sakit pening kete tuh.. silap2 hari bulan tuan kete kurus kering and sakit.. :P

and better amik kete 1st hand dari 2nd hand.. 2nd hand nie tgh2 bulan, tahun, and so whatever dier akan sakit jugak.. biasalah setiap mender ader tempoh expired kan kan.. :D dh tamat tempoh mula la wat hal kan kan.. hihiihi..
lagipon amik kete 2nd hand luar malaysia harga pon lebih kurang kete 1st hand malaysia kan kan kan..

so selamat membuat keputusan yg bernas..

h A n Y S said...

@chaoi, honda civic..heee
;D

h A n Y S said...

@mia, hehe..tQ dear,uh! lupa nak mention jgk pasal minyak~ btl tu..kena ambik port pasal minyak jgk.. viva pon save..tp myvi lg comel! hahaha..;p

h A n Y S said...

@zwan sabri,hehe..belilah barangan buatan malaysia! lbh murah..heee

h A n Y S said...

@rafi, kalau gaji bsr pon, byk lg keutamaan lain yg kena ambik port gak..err..rs nye..stat dr but bla bla bla tu lbh kurang sm dgn apa yg aku dah ckp kat entri la dear.. huhu..;)

ijatnuar87 said...

hehehe...beli jek kete buatan msia,bukan xsetanding,boleh jek nk bwk jalan2...

Fariq said...

kalau kawan pon prefer yg 1st hand,,
tak kesah la proton pon proton,,
dapat inspira pon dah sedapp, ngeh3x

Eksiden Elak Kucing

DeCrewz said...

Syg buatan malaysia sbb aku punya 'persona'.. Sungguh terpesona..wakaka.. Apa yg penting ikut kemampuan.. Fikir panjang.. Kalau rasa telebih duit tu, beli la keta 2 pintu je...ha3

fatin said...

alohh!!bru dok brangan nk bwak balik kete dr jepun..hihi~

Hanis Azla said...

akak ada pengalaman beli keta brand new tp ada masalah juga. Satu m'sian made. satu lgi keta luar. Sampai muaklah nak pi ke service centre sbb banyak nau masalahnya. Mungkin sbb nasib tak baik kot. Tp pada akak beli ajer keta brand new. Apa2 masalah boleh rujuk pada service centre for free.
keta buatan malaysia pun skrg ni cantik2 dan ada kualiti. Harga pun sgt reasonable.

Sky8Men said...

saga is better la utk jd kete pertama sape2 yg bru nk mnjinak dgn kete ni..huhu

pipoq said...

huhuhu..setelah perbincangan panjang lebar bersama wife aku, kereta buatan malaysia tiada dalam list pilihan..
nak kene dalamkan lagi kajian baru leh wat keputusan..
sekarang ni pakai motor je, jalan jem pun tak kesah..hehehe

abun said...

nak tegok beza toyota n honda nyer enjin sila lah melawat 6minit.heheeh..plus..kreta malaysia.proton pesona is more batter then myV

h A n Y S said...

@ijatnuar87, bwk awek berjalan pon blh..haha ;p

h A n Y S said...

@fariq, pergh~ inspira~ alangkah indahnye dunia kalau dpt 1..hehe

h A n Y S said...

@decrewz,hahaha..btl2..;)

h A n Y S said...

@fatin,kalau ade bajet lbh bli lah.. even my bdk itam pon dr jepun gak..hehehe

h A n Y S said...

@hanis azla, hmm..btl2..tQ for the advice kak.. :)

h A n Y S said...

@sky8men, ye ea? myvi pon ok kot..hee ;D

h A n Y S said...

@pipoq, pakai moto pon ok, mmg lah x jem, tp tang time ujan yg agak susah..
;)

h A n Y S said...

@abun,tp myvi lbh comel,ehehehe..:D

Anonymous said...

bg aku..kete 2nd hand pon ok for freshie..yg pntg byr cash..hee..
so xde htg byk2...kete 2nd hand klu mslh ble dh beki bley thn lme jgk kn??
pngalaman aku pkai kete 2nd ok je so far..xde mslh byk2 mcm bdk hitam..lalala..
but, klu gaji da 3000++..nk angkat kete bru..bg aku amik la kete idaman kaurang2..bru puas hti..bru rse nkmatnye bkerja n pgang duit sniri..

Tapak Kaki said...

bawak kereta-pi lagi best..haha

ANATI SOKI said...

hehe.. sbb semua nk tunjuk hebat.. if dpt guna keta luar negara kire style habis.. wahahaha
anat suka produa! tahan!

Hanisah Safian said...

kembar,belila keta comel2.myvi perhaps? kehkehkeh :P


minyak pun jimat.dah la minyak makin lama makin MURAH kan? huahauuahuah

a'im said...

cam dekat jer budak A dan B tu..

lolitasinta said...

stylee habesss ;DD

Abun said...

hanYs..myvi mmg la comel..try bwk 80 then amek coner kat jalan bukit putus,maun terbalek meyh!

h A n Y S said...

@abun,ye ea?x tau la pulak, sbb hanys x pnah bwk myvi pon,eheee

Anonymous said...

kereta malaysia x berkualiti. pakai 5 6 tahun dah barai