FOLLOWERS

TRY THIS!!

Mati Pucuk kena hentak dek Mertun

Salam readers::

Sambil aku online, sambil aku layan adik2 sepupu aku tonton Animal Planet, discovery channel pasal animals. Mulut montel diorang asyik bertanya, "kakak, tu apa?" "kakak, kenapa lion makan dia?", "kakak, kenapa tu?", "kakak, kenapa ni?" "kakak, bla bla bla bla~".

Biasalah, budak2 yang nak membesar, diorang punya curiousity agak tinggi. Bagus macam tuh, aku suka. Tapi, at certain time, agak penat jugak lah nak melayan soalan2 diorang bak maksirazzi and bapaksirazzi ni. Tapi fun weh layan mulut montel diorang bercakap, siyes!

You know what, bila situasi ni berlaku, aku teringat masa aku kecik2 dulu, soalan yang aku pernah tanya kat mak aku. Aku tak ingat exactly umur aku masa tuh. Tapi, for sure, aku kecik lagi, agak2 macam 6 or 7 year-old kot.

Masa tu aku tengah syok tengok movie/drama omputih dengan family. Kalau dah omputih punya cerita, of course lah ada subtitle nya. At certain time, aku terbaca kat subtitle tu 1 perkataan. Perkataan apa? mai jenguk bawah meh.. heh heh heh~ (saja suruh kaurang main scroll2 bawah..  ;p)
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

MATI PUCUK
MySpace
keh keh keh~

"apa MATI PUCUK tu mak?"
Yeah! tu soalan cepuk2 aku tanya mak aku. ngiahaha! and u guys nak tau apa reaksi mak aku?
She just laughed at me! aku pon buatlah muka comel aku masa tu a.k.a muka blur, heh~
apo kono nye mak aku ni? ketawa meroyan tiba2?  aku tanya elok2, dia pi ketawakan aku pulak. Then, sambil dia gelak2 tu, dia jawab, "pi tanya pakcik". Haishhhh..lagilah bertambah curious aku. Apa misteri sangat ke perkataan ni?

And one day, esoknya kot, bila pakcik, mak, makcik aku berkumpul, aku tanya lagi, "Pakcik, mati pucuk tu apa?" Pakcik aku punya reaksi memang cool, dia sengih je. heh~
Dia punya jawapan pon memang cool jugak, dia jawab, "mati pucuk tu, pucuk kat pokok yang dah mati.."
hahahaha~ sangat cool kan jawapan pakcik aku ni?
Aku pon "OOOOoooooo..." MySpace

ni lah pucuk yang dah mati kena masak lemak.
*gambar dari google*

Sekarang, dah besar panjang dah boleh kahwin, baru aku tau apa kebenda nya tuh. Entah kenapa diorang tak beritahu aku maksud sebenar perkataan tu masa aku tanya dulu. Kenapa ea? Kaurang rasa kenapa ye? heh heh heh~ (buat2 tanya)

**********

Ni lagi 1 kes, member UTM aniaya aku, sob sob, sadis sekali. heh.

member: "weh, kau tau mertun tu apa?"

aku: "tu bahasa inggeris apa tu?"

Member aku bantai gelak ke aku. hampeh ah kau fati~ mentang2 kau orang kedah~ ;p
Esoknya, dia canang ke member2 lain yang tengah mengumpat berkumpul, pasal soal jawab semalamnya,
and as I expected, diorang bantai gelakkan aku. =.='
heh heh heh~

ni lah mertun nya
*gambar from google*

24 si penari jari menaip kata sendiri:

hans said...

hahaha
mertun tu hammer
kehkhekhekhe

P/S : Blog Pilihan Malaysia 2010 - Mari Senaraikan Blog Pilihan Anda

is44c said...

hahahaha... :D
(baca sambil tergelak :P)

nazihahisa said...

hhohoho kecik2 dah nakal eh! :p tp sbb kecik2 inkuiri tinggi kan.. dulu saya ingat mati pucuk tu, pokok mati, sbb mak saya slalu ckp nk tanam ubi nnt ada pucuk ubi nk makan LOL

h A n Y S said...

@hans, hehehehehe~ tu lah pasal~ adehh~

@is44c,hahaha~tQ sbb gelak2, tp gelak tu sbb mertun ke mati pucuk? heh heh~ ;p

@nazihahisa,hehe~ nakal ke? soalan tu sbb btl2 x tahu tau..heh heh heh~ ;D

Azmi said...

mmg patut la jwpn tu utk budak2 mentah

y@n@ M!B said...

bygkan adik² sepupu tu ty soklan cemtu..mmg fenin nk pk jwpn..hehe..=)
tp sy mmg akn contohi pacek kamu tu lah..terbaekk dari ladang! =P

Anonymous said...

eh ada nma gua la kt cnie..
muahaha...
igt ye mertun!!..keh3...

h A n Y S said...

@azmi, yea~ mmg sesuai sangat~ ;)

@yana MIB, haha~ tau takpe, nasib baik dorang tak tanya soalan cam tu, pakcik sy mmg cool~heh heh heh~ ;D

@fati,cit! memang hingat sampai ke tua ko buat aku malu sendiri, sob sob sob~ hehehe~ ;p

hans said...

okay la tu
dia xkena yg teruk2
hahaha

P/S :Dasyat! Memang Dasyat! Kepada Lelaki! Awas Jika Anda Berjalan Keseorangan!

P/S : Kutipan Filem 2 Alam? Korang Tahu Ker Dah Berapa Juta? Meh Tengok Sini

tia said...

kecik2 da tnye mati pucuk ?
hahahah!

Zulfahmi Abidin said...

sengal la kau nie.dulu time ko tnyer dye org tak bagi tawu sbb umo kau tak cukup lagi.hehehhe...takpe2 tak rugi ko tak tawu awal2 pon.^_^

Terkini:
1. Saranan Aku Untuk Kerajaan
2. Sharing Is Kongsi Lah. Sampai Bile Aku Nak Cakap Sharing Tuh Bukan Caring
3. Bilik Kecil Yang Sempit

h A n Y S said...

@tia, hahaha~yeee~ kecik2 lg yg ade curiousity yg kuat~! XD

@zulfahmi, hahaha! aku tau la~ tu pasal aku letak 'buat2 tanya' yg font kecik tu..nampak tak?nampak tak? hak hak hak~! ;p

I*K*T*I*R*A*F said...

HAHAHHAHAHHA.

dl time kecik2,eyh! takla kecik sgt.form 3 tanye mak,

"mak lovebite tu ape"? =.="

h A n Y S said...

@iktiraf,hahaha~ mn dapat perkataan tu..? abes tu, mak jwb ape?

Fitrah Adnan said...

baru saya tau mertun 2 apa..hehehehe...anak buah saya lak abru umur 4 taun tapi da tanya..

"acu..macam mana baby boleh masuk perut mama??"

errkk!!...tanya mama!

bahaya betul soalan bdk2 kecik ni..hehehe...

h A n Y S said...

@fitrah adnan, baby masuk perut mama?? hahaha..bijak..bijak..budak2 skarang..;D

♥ nana i am ♥ said...

hahahahahahahaha~
[tak taw nak cakap ape sebab dari tadi asek gelak je] :D

h A n Y S said...

ngeh ngeh ngeh ngeh ngeh~
tu dlm kurungan tu kan dah ckp~
haha~ ;p

aYu said...

mertun tu hammer?
ayak..

baru tahu..
ahaha..


Mari Berbicara Hati Ke Hati :
New Entry : Buku Sebagai Hadiah

mengenaldiri said...

hehehehe
kelakar
;)

amirfazwan said...

tajuk gempak gile..hohoho

h A n Y S said...

@ayu, a'ah, loghat kedah, new knowledge kan?hehehe~

@mengenaldiri, hehehe~ i take it as a compliment lah ye.. *wink*

@amirfazwan,intinya pulak? hehe~
;D

Snoop said...

ni first time dgr mertun tu hammer... hahaha

h A n Y S said...

@snoop, haa..tau xpe, tu yg kena bahan tu, haish..haha~ ;D

Related Posts with Thumbnails