kekasih-kekasih terangku!

TRY THIS!!

Ramadhanku yang terakhir..

ahlan wasahlan ya Ramadhan..
syukur Alhamdulillah, Ramadhan datang lagi.. syukur sesangat! teruja rasa! sy mengharapkan pada bulan Ramadhan ni dapat sy laluinya dengan sempurna which dari segi ibadah, bkn dr segi kiraan sebulannya ya, sebab sy perempuan, bak kata nabil, lu pikir la sendiri, ekekeke..

sy nak share satu pujangga, sajak, or what so ever it called lah, pada korang sume yg sy copy dr iluvislam,
bacalah dengan penuh perasaan ye..


Wahai insan, renunglah engkau akan nasib diri
Wahai qalbu, sedarkah engkau akan gerak hati
Wahai aqal, terfikirkah engkau akan apa yang bakal terjadi


Andai ini merupakan Ramadhan ku yang terakhir kali
Buatku sekujur jasad yang bakal berlalu pergi
Tatkala usia bernoktah di penghujung kehidupan duniawi
Pabila tiba saat tepat seperti yang dijanji Ilahi
Kematian...adalah sesuatu yang pasti.....

Andai ku tahu ini Ramadhan terakhir
Tentu siangnya aku sibuk berzikir
"a'la bizikrallahi tat mainnal qulub"
[Bukankah dgn berzikir itu hati akan menjadi tenang..]
Biarpun anak tekakku kering kehausan air
Tentu aku tak akan jemu melagukan syair
Rindu mendayu..
Merayu...
Kepada-NYA Tuhanku yang satu...


Andai aku tahu ini Ramadhan terakhir
Tentu solatku dikerjakan di awal waktu
Solat yang dikerjai...
Sungguh khusyuk lagi tawadhu'
Tubuh, minda, dan qalbu...bersatu memperhamba diri
Mengadap Rabbul Jalil...
Menangisi kecurangan janji
"innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirabbil 'alamin"
[sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku...kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekelian alam]


Andai aku tahu ini Ramadhan terakhir
Tidak akan aku persiakan walau sesaat yang berlalu
Setiap masa tak akan dipersia begitu saja
Di setiap kesempatan juga masa yang terluang
Alunan Al-Quran bakal ku dendang...bakal ku syairkan


Andai ku tahu ini Ramadhan terakhir
Tentu malammu aku sibukkan dengan
Berterawih...
Berqiamullail...
Bertahajjud...
Mengadu...
Merintih...
Meminta belas kasih....
"sesungguhnya aku tidak layak untuk ke syurga-MUtapi...aku juga tidak sanggup untuk ke neraka-MU"

Oleh itu duhai Ilahi...
Kasihanilah daku hamba-MU yang...
Hina..
Dhaif..
Jahil..
Lagi Banyak Dosa ini..
Menikmati bulan yg dirindui oleh nabi dan sahabatNya..
Moga setiap langkah ku zuhud kepada MU..
Moga ku istiqamah di ramadhan ini..


ANDAI AKU TAHU INI RAMADHAN TERAKHIR………

pernah tak korang terpikir tentang hal ni?
tentang andai Ramadhan ini Ramadhan kita terakhir..
takut kan..?
jadi, selagi kite ada hayat sepanjang bulan Ramadhan ni, jom lah kita hayati bulan Ramadhan ni dengan penuh takwa dan tawadhu'.. 
peringatan utk sy jgk..
*senyum* 

p/s: tajuk entry yg sj cr publisiti, hahaha.. harap bukan yg terakhir, amin.. :)

2 si penari jari menaip kata sendiri:

elmo blurb said...

seselamat berpuasa ! :D

saya_arief said...

huhu..betul2..
harap ini bukan yang terakhir.
:D

Related Posts with Thumbnails