aku sumpah kau jd jongkong emas!!

orang kata,
sorang mak/sepasang parents blh jg 10 org anak,
tp 10 org anak tak tentu blh jg org tua diorang,
btl ke tidak?
bak kata nabil "lu pikir la sendiri"!

cerita ni aku nak share psl anak2 yg aku kata td-->'tak tentu blh jg org tua diorang'
realiti ok!
aku yg alami!
erk
bkn aku yg jd 'anak2' tu ok!
tp aku yg jd 'pemerhati' selama ni.

kisah anak 1 (lelaki):
"mak, keta orang ni lower, mak naek lah teksi ea?"
si mak,sorang yg berbadan besar,
sanggop dia suruh maknya naek teksi semata2 takut keta dia sagat bila lalu bonggol!
tolol nye anak!

"mak..cube lah faham, orang tak de duwet sekarang ni.."
pd hal, keje sendiri!
SUSAH nak hulur duet pd maknya!
naek keta BMW!
dok rumah teres mewah 2 tingkat!

"nah, ambik RM10 ni mak"
dia bg RM10 utk maknya pegi HOSPITAL!
ye!
HOSPITAL!
by CAB!
ye! by CAB!
nape dia sendiri tak pi hantar maknya?
nape hanya beri RM10?
mak awk tu BKN beggar ok!

kisah anak 2 (perempuan):
"kalau mak tak jg anak org, nanti mcm mane org nak bg duet?"
kenapa?mak awk kena jg anak awk ke,so that awk br blh bg dia duet poket?
bkn ke MMG tgggjwb awk beri dia duet TANPA ada alasan?!
dah lah hantar anak ke rumah maknya awl pagi, ambil anak pulak lewat mlm!
mak awk tu BKN amah awk ok!

kisah anak 3 (perempuan):
"aku mane ade duet?!"
pd hal, siang nya dia br dpt duet kutu!
SIYES! dia br dpt duet kutu siang hari nya tuh!
sanggop dia kata mcm tuh?
sedangkan tgh mlm tuh ayahnya BTL2 kena pegi hospital and mmg kena byrn utk treatmentnya! (urgent case)

tu antara sikap anak2 tuh pd parents diorang,(kisah ni laen2 parents)
sbnr nya ada lg,
tp aku dah tak berapa ingat..

sedih aku rs,
anak2 ni masing2 dah besar,
dah ada anak pon,
umor pon ada yg dah 30++,
nape pemikiran and sikap diorang towards parents diorang ni cam sengal ea?
cam bodoh pon ada kot?!

ustaz aku penah nasihat,
once kita kuang hajaq pd parents kita,
10x ganda anak kita esk akan KUANG HAJAQ blk pd kita!
lu mau gitu ke der??

kalau lah zaman skang ni blh jd mcm cite si tanggang tuh,
siyes aku nak suroh parents ni sumpah anak2 diorang!

SUMPAH jd jongkong emas!


MySpace

0 comments: